5 juni 2013

PvdA zamelt plastic afval in langs de kust

In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic zwerfafval. Zo drijft er alleen al tussen Hawai en San Francisco een ‘plastic soep’ met een omvang van 34 keer de oppervlakte van Nederland.. We gebruiken dagelijks producten waar plastic in verwerkt is. Door wind, waterstroming maar bovenal door mensen belandt heel veel plastic in zee. Gigantische drijvende plastic vuilnisbelten zijn het gevolg.
De grote hoeveelheid plastic afval in het water vormt een bedreiging  voor de natuur, in het bijzonder voor tal van zee(zoog)dieren. En omdat plastic na verloop van tijd uiteen valt in kleinere stukjes en die weer opgegeten worden  door vissen en schelpdieren komt het uiteindelijk ook in de voedselketen terecht.
Veel van het afval in zee spoelt aan op de Nederlandse kust, op onze stranden. Omdat de PvdA zich zorgen maakt over de kwaliteit van het oppervlakte water en de gezondheid van mens en dier proberen we in de Tweede Kamer, onder leiding van Manon Fokke, aandacht te vragen voor plastic afval in zee.
We willen er echter ook buiten de Haagse arena aandacht voor vragen. Daarom is het idee ontstaan om op zondagmiddag 1 september samen met lokale afdelingen & fracties, partijgenoten en sympathisanten de stranden langs de Nederlandse kust af te struinen opzoek naar plastic afval.
Het beeld? Een enthousiaste groep partijgenoten voorzien van rode PvdA vuilniszakken, rode prikkers en een blauwe hemel struinend over het strand opzoek naar plastic afval. Aan het eind van de dag maken we bekend hoeveel plastic afval er is opgehaald.   Door de actie in verschillende kustplaatsen op te zetten kunnen we een vuist maken en het probleem van plastic afval in zee met alle gevolgen van dien definitief op de kaart zetten.      We hopen dat jullie ook meedoen met deze sympathieke actie! Laat het ons weten dan helpen we jullie bij het opzetten ervan.

Het landelijk partijbureau zal zorgen voor:

–    Speciaal flyer en poster materiaal

–    Rode vuilniszakken en prikkers

–    Concept persberichten

–    We zetten een social media campagne op

–    We trekken actief op met Stichting Noordzee en de Plastic Soup Foundation

 

De PvdA Statenfractie van Groningen ondersteund dit initiatief, graag willen we met zoveel mogelijk PvdA leden of sympathisanten aan deze actie mee doen. Daarom een oproep om samen met ons op 1 september de kust van Groningen te ontdoen van de rotzooi. Als woordvoerder Wadden coördineer ik deze actie.

Meld je aan, Brunie Batterman tel 06 23303901 of via de mail bbatterman@hetnet.nl